Компанията Gemcorp, която подписа меморандум с правителството, ще бъде обект на

...
Компанията Gemcorp, която подписа меморандум с правителството, ще бъде обект на
Коментари Харесай

Петков: Българското разузнаване ще направи нова проверка на Gemcrop |

Компанията Gemcorp, която подписа меморандум с държавното управление,  ще бъде обект на нова инспекция от българските служби за предишно присъединяване на свързани с Русия лица в нея. Няма да се позволен съмнителни капитали у нас.

Това обяви пред bTV министър-председателят Кирил Петков. Темата беше повдигната от опозицията на няколко пъти, като след разпита си в прокуратурата водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разяснява, че държавното управление е подписало. Публикации в медиите свързаха фонда с съветски олигарси в по-ранен интервал.

Петков благодари на проверяващите публицисти за изнесената информация и разгласи, че " тези обстоятелства ще ни накарат да създадем доста деликатна инспекция, тъй като нашата беше на база на настоящето положение ".

" Оттук нататък българските служби би трябвало да си свършат работата и аз съм го разпоредил да сме сигурни, че тези капитали са чисти, в случай че не са или в случай че има даже малко подозрение, нашето държавно управление е последното, което би поело какъвто и да било риск ", сподели министър председателят. 

Същевременно довечера от Министерството на финансите разпространиха следното прессъобщение:

" Инвестиционен интерес от страна на американската компания IP3 беше деклариран по време на работна вечеря на 15.02.2022 година в границите на визитата на българската енергийна делегация във Вашингтон. На срещата участваха министърът на енергетиката Александър Николов, министърът на финансите Асен Василев, посланикът на Съединени американски щати в България н.пр. Херо Мустафа, българският дипломат в Съединени американски щати н.пр. Тихомир Стойчев, господин Мигел Хернандес, както и представители на американския и българския енергиен бизнес.

В следствие на 11.03.2022 година в България дойде съоснователят и шеф на IP3, адмирал Майкъл Хюит. Адмирал Хюит и изпълнителният шеф на Gemcorp, господин Атанас Бостанджиев, желаеха среща с министър Николов и министърВасилев, на която още веднъж беше деклариран капиталовият интерес на двете компании в българската енергетика.

В резултат на извършените диалози, Министерството на енергетиката и фирмите IP3 Corporation и Gemcotp Holding LtD подписаха меморандум, който регламентира съдействието сред страните по отношение на планирането и осъществяването на планове за произвеждане на чиста сила, различни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста сила и развиване на нуклеарната енергетика. “

" Американското посолство просто и ясно сподели, че не застават зад тази инвестиция – нито са " за ", нито са " срещу ", просто се отдръпват от тази полемика ", разяснява Петков, като добави, че първата среща на Василев с другата оповестена като американска енергийна компания в меморандума – IP3, е била по време на аудиенция в Съединени американски щати.

Премиерът акцентира, че е подписано " общо писмо за желание, само че няма безусловно нищо съответно като действителен контракт: " Те просто споделиха: " Ние имаме средства, които бихме желали да влагаме в посока енергетика ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР